Nicolae Ionescu, născut în 1903, a fost unul dintre fotografii care au profesat în Bucureștiul interbelic. Este considerat un adevărat cronicar al vremurilor, prin fotografiile pe care le-a realizat și un desăvârșit fotograf al „Micului Paris” al anilor 1920-30. Fotografiile lui sunt vii, pline de expresivitate.
„România. 50 de fotografii, 2 planșe colorate și text” este titlul unei publicații din 1938, editată de Nicolae Ionescu. Albumul (care poate fi consultat la Compartimentul Colecții speciale, memorie și cunoaștere locală) redă 50 de fotografii din România interbelică, surprinde peisaje, ulițe de odinioară, monumente istorice și oameni ai locurilor.
Autorul mărturisește: „pasiunea pentru vânătoarea de fotografii, m’a purtat pe drumuri, în lungul și în latul țării. […] Astfel, an de an, neștiute decât de câțiva, s’au adunat într’o modestă căsuță aproape 7000 de clișee, lucrate cu multă grijă,- reproduceri fidele ale locurilor prin care am trecut, cu toate manifestările vieții, cu toate bucuriile și necazurile lor.”
Prezintă: Robert Fabian